Fia

Fia föddes år 1990 och är en korsningponny.

Fia är envis och lite tjurskallig. När jag hade Fia på foder i början var hon väldigt envis och bestämde endel utan att jag hade något att säga till om. MAT är det viktigaste här i livet enligt Fia och hon försökte alltid att äta när man red. Idag är Fia pensionär och sällskapshäst. Används inte till något utan går bara och har det bra i hagen.

 






Neopold

Neopold föddes år 1999 och är av rasen Haflinger. Haflinger kommer ursprungligen ifrån Österrike.

 

Neopold är en glad och mysig häst. Han gör alltid sitt bästa och försöker alltid. Han är min bästa vän och jag älskar honom otroligt mycket! Jag köpte Neo 2008 och det har varit 3 underbara år hittils med honom och flera kommer det bli! Jag hopptränar och hopptävlar endel, mest på klubb och lokal nivå. Som högst har vi hoppat 1,20 på en hoppträning och på tävling hoppar vi 80, 90 cm. Ibland tränar vi lite dressyr också, men hoppningen har övertaget och är roligast! Vi tränar även lite frihetsdressyr och horsemanship.



 


Ny mobil

Idag beställde mamma och jag en ny mobil till mig då den jag har börjar vara lite sisådär.. Kameraknappen på sidan har ramlat av (så där är bara ett hål), det är en stor repa över hela kameralinsen som gör alla bilder sudiga & den stänger av sig själv ibland... Annars har jag varit väldigt nöjd med min mobil under de 2,5-3 åren jag haft den. Jag har tappat den i bland annat cementgolvet i stallet, i en trappa (där den studsade på varje trappsteg från övervåningen tills den landade på golvet på undervånginen), i stengolv, i asfalt m.m.  Den har tålit och klarat det mesta, men nu verkar den börja bli lite sådär, plus att jag är sugen på en ny då jag tröttnat på denna.

Har kollat lite fram och tillbaka på internet och valde till sist Sony Ericsson Hazel. Det känns som en mobil som kan passa mig och mina behov, då jag inte vill ha en touch efter det jag hört om dem och så vidare... Vi beställde den från Elgiganten och dens ska komma inom 1-3 arbetsdagar och jag hoppas såklart att det tar så kort tid som möjligt!



Repan rakt över kameralinsen...



Kameraknappen som fattas...



Sony Ericsson Hazel


Dagens ridtur i bild

Idag red jag Neo på ett gärde. De har kört med traktor i kanten av det så det är packat och perfekt att rida där! Lite vatten har runnit ner från hygget på ena sidan av gärdet och sedan frusit och nu hade det blivit en spricka i  isen, som Neo självklart först tyckte var livsfarlig. Efter att vi gått över issprickan några gånger brydde han sig inte om den. 

Vy över gärdet


Sprickan i isen


Sprickan


Kul dag - eller inte!

Idag hade jag första lektionen på morgonen och sedan hade jag ca 3-4 timmars håla tills matten började vid halv 1 och efter matten slutade vi. Yippie, vilken meningsfull skoldag! Åååh, blir så trött när det blir så här för hur kul är det att behöva vänta 3-4 timmar tills nästa lektion börjar? Inte alls kul! Som tur var bor en av mina klasskompisarkompisar i Vimmerby inte så långt ifrån skolan, så vi gick hem till henne efter första lektionen. Det var jag, Nathalie och Emma (emma gick vi till) och när vi kom hem till Emma så satte vi på en film och efter det åt vi lite innan vi gick tillbaka till skolan.

Calle och Melker

Idag har Melker varit här och lekt med Calle. Melker är min brors tjej Sofias hund, han är också en sheltie fast inte lika gammal. :) De var lite blyga i början men började efter en stund leka lite mera och när vi åkte till stallet då jag skulle rida lekte de med. Jag hade kameran med mig och passade på att ta några kort.

Calle

Melker

CalleMelker
&


Gnäller på snön...

Nej! Det snöar... Vill inte ha mer snö nu, tycker det kan bli vår och härlig sol nu. Är så trött på all snö och is! Är trött på att man alltid behöver dra på sig extra lager med kläder för att bara gå ut en stund. Är så trött på att man inte kan rida vart man vill. Usch, usch, usch...


Grillchips och julmust

Äter goda grillchips och dricker god julmust till letsdance. Trevlig fredagkväll! :)


Hur är eran fredagkväll?

Lite fix

Har fixat lite med bakgrunden nu ås hoppas ni gillar det. :)

Hoppade över ridningen ikväll och Neo verkade inte direkt sur över det men har var nog lite rastlös och busigheten glittrade i ögonen när mamma och jag gav dem hö i hagen förut innan vi åkte hem. Ikväll när vi åker upp och tar in dem ska han få sin medicin i betforen. Det börjar redan märkas lite skillnad med hostan, han har inte hostat nu när han ätit och jag har inte hört honom hosta i hagen heller.


Medicinen han får heter Ventipulmin vet, han får den för hostan och ska ha den i cirka 10 dagar.









Gamla bilder från Universeum

Hahaha, fick mig just ett gott skrtt när jag kollade igenom gamla bilder som jag tog när vi var på universeum i augusti 2009 och såg bilden på svärdfisken som låg på glaset i en tunnel! Den ser SÅ rolig ut, det ser ut som en stor mun och ögon på undersidan. Se själva:




En puss kanske?


I traktorns spår

Det funkade super att rida i traktorspåren på ridbanan! Det blev sådär lagom poröst och bra så att det gick att jobba lite utan att man behöver vara orolig för att hästen ska halka. Lite grus kom upp efter ett tag på stigen som blev och blandade sig bra med snön.

Det blev lite för Neo att jobba i och det var vad han behövde idag då han var riktigt på hugget innan i gången och när jag skulle hoppa upp. När mamma skulle dra sadelgjorden och jag skulle hålla i Neo så att han inte klampade iväg nafsade han mig i handen och lyckades få ett litet tag så det känndes lite, och inne i gången trampade han mig på foten. Jag tror att jag rider honom på banan imorgon igen istället för att halka omkring på vägarna.




Ett "spöke" som varit på stallvinden ett tag hördes och visade sig idag. Kan ni gissa vad det var? Det har gått omkring där uppe ett tag och det har låtit ungefär som om någon har gått på plankorna som ligger däruppe. Lite läskigt tycker jag.. Men det var som mamma och jag misstänkte: en katt. Den satt och mjauade med nosen under dörren till garaget där transporten står, vägg i vägg med stallet, och när jag öppnade flög den ut fort som bara den! Johan trodde att de nog ändå hade något hål någonstans som de kan ta sig in och ut igenom.

Ingenstans att rida...

Ikväll ska jag prova att rida på ridbanan lite. Johan ska vara snäll nu och köra några varv med traktorn föratt packa lite och för att det inte ska vara någon skare. Det går ju knappt att rida någonstans nu för det är ju glaserat på de mindre vägarna och på oplogade vägar går det inte att rida på grund av skaren...

Neo har börjat få medicin nu mot hostan, så det ska förhoppningsvis bli bättre inom några dagar.


Hosta

Neo har hostat nu i några veckor (sedan jul ungefär) när jag ridit honom och det har han aldrig gjort förut. Ett tag var det inte så mycket och blev bättre och bättre när jag red som vanligt och ett tag blev det lite mera fast jag red som förut.

I helgen var det mycket bättre och han hostade inte alls mycket men igår fick han stå och jag hörde att han hostade lite i hagen. Idag när jag red honom hostade han mer än han gjort innan någon gång. Han fick hostattcker efter galoppen och när han kört på lite mer. Jag lät honom gå som han ville och tvingade honom inte att springa om han inte ville.

Han är ju hur pigg som helst och sprallig och glad med glimten i ögat. Han har ingen feber och då har vi tagit tempen både på morgonen och idag tog vi den efter ridningen. I morgon ska en veterinär komma ut och kolla på honom så får vi se vad han säger. Det är ju synd om Neo att behöva hosta när han äter ibland och vid hårdare ridning och man vill ju gärna veta vad det är.

Har någon av er varit med om något liknande med eran häst?
Eller någon som har en aning om varför han hostar?
Han har ju som sagt inte hostat förr och är pigg och busig, har ingen feber och är inte snorig.

Liten tjockishäst

Idag på eftermiddagen ägnade jag två timmar åt att bygga en snöhäst. Det var riktigt tungt och jobbigt att rulla två stora snöbollar till kropp, men resten var inte så jobbigt utan mest tidskrävande och pilligt. Det var svårt att få till huvudet bra men efter att det hade gått i två bitar och ramlat i backen så blev det ganske bra sen. Liten tjockishäst blev resultatet. :) Har inte kommit på något bra namn till honom/henne än... Förslag? ;)









P.S. öronen var finare lite tidigare idag, det smälter sjutk fort nu! D.S.


Usch för slask

Inatt har det kommit blötsnö så det är ganska slaskigt ute nu... Usch och fy på det! Jag tycker hellre att det kan vara några minusgrader och soligt eller att snön kan försvinna på några sekunder än att det ska vara blaskigt.

Ska upp till stallet snart och rida Neo en liten sväng. Rider nog inte så långt idag då jag red i ca 2 timmar igår. Får se om jag tar med kameran till stallet. Det blir ju så tråkiga bilder när bakgrunden bara är grå och trist. 

Fotosugen

Jag är sugen på att ta lite nya härliga vinterbilder, men det får bli imorgon kanske (om vädret tillåter) då vi ska åka till Linköping idag och gratta min kusin som fyllde år i torsdags. Tänkte att jag skulle fråga er vilken sorts bilder ni skulle vilja se, eftersom det är ni som får se dem. :) Tycker ni jag ska ta lite nya bilder på hästarna, hundarna, natur eller annat, kanske stallet och runt om där? Skriv gärna vad du skulle vilja se lite mer bilder på i en kommentar! :)



                                    Bild från i somras med alla tre hästarna.
                             Madicken närmast, Fia i mitten & Neo längst bort.


Första avfallningen 2011

I torsdags när jag red i skogen i full galopp på en liten väg fick Neo helt plötsligt syn på en granruska halvt under snön och hoppade givetvis åt sidan, medan jag fortsatte rakt fram. Flög en liten bit också eftersom Neo tvärnitade samtidigt som han väjade så då blir det ju dubbel effekt. Landade mjukt och skönt i snön så jag slog mig inget. Det är ju det positiva med snön, att man inte slår sig lika hårt när man ramlar av. ;)



                               (Superdålig bildkvalitet.. Den farliga granruskan)


Tävlingsresultat 2009-2010

 

(Gammalt från zoomin, kul att ha kvar och se tillbaka på)


Resultat från tävlingar, med Neopold, 2009.

Datum: Plats: Nivå: Klass/Klasser: Resultat:

2009-04-13

Frösvi Klubb 55 cm, 65 cm 0 fel, 0 fel
2009-06-06 Frösvi Klubb 60 cm

0+0 fel 

2009-08-15

Frösvi Lokal Lätt D, 80 cm 0 fel
2009-08-20 Vimmerby Lokal Lätt D 80 cm, Lätt C 90 cm . lagklass 0 fel, 0+0 fel

 

2009-09-12

Gamleby Klubb Lätt D 80 cm, Lätt C 90 cm 0 fel, 0 fel

 

2009-09-20

Frösvi Lokal Lätt D 80 cm, Lätt C 90 cm - lagklass 4 fel, 8 fel

 

2009-09-26

Vimmerby Lokal Lätt D 80 cm 0 fel

 

2009-10-18

Oskarshamn Lokal Lätt C+5 cm (95cm), Lätt C+5cm (95cm) - lagklass 8 fel, ute.

 



 Resultat från tävlingar, med Neopold, 2010. 

Datum:

Plats:Nivå:Klass:Resultat:Klass:Resultat:
2010-04-10 Gamleby Klubb 80 cm Clear Round  0 fel 90 cm Clear Round 4 fel första, 4 fel andra
2010-04-25 Tuna  Klubb  70 cm två faser 0 fel+0 fel 80 cm Clear Round  4 fel första, 0 fel andra
2010-05-22 Tuna Lokal 80 cm Clear Round 0 fel 90 cm två faser 4 fel i grunden
2010-06-05 Gamleby Lokal 80 cm Clear Round 0 fel 90 cm två faser 0 fel+0 fel
2010-08-14 Frösvi Lokal 80 cm Clear Round 0 fel 90 cm två faser ute
2010-08-21 Vimmerby Lokal 80 cm Clear Round 8 fel 1:a, 4 fel 2:a 90 cm två faser 0 fel i grunden, 8 fel

 


Deal

Nu ikväll har Johan (min "extrapappa") och jag gjort en deal. Vi (jag) har bestämt att vi ska åka skidor på spåret, som ligger nära vårat stall, varannan dag med undantag för den dagen jag hopptränar. Annars ska vi köra på varannan dag. Hua vad jobbigt det kommer bli för mig i början då vi ska åka direkt innan eller efter jag har ridit på kvällen. Jag tänker börja med att åka 1,5km de första gångerna för att få upp kondisen lite och inte få allt för mycket träningsvärk i musklerna som man normalt kanske inte använder. Hoppas snön är kvar ett tag till så att jag kan jobba på min kondis för att sedan när snön är borta kunna jogga. Hoppas bara jag orkar/har lust att genomföra detta nu då jag är en liten latmask som inte brukar orka fullfölja vad jag tänkt då det gäller att bättra konditionen. Vad tror ni, kommer jag orka/ha lust att fullfölja? ;)
Ni får hjälpa mig med motivationen!

Långtur med galen ponny

I eftermiddag red jag Neo en ganska lång tur. Han var ganska pigg och ville springa mest hela tiden. På slutet när vi hade vänt och var på väg tillbaka till stallet fick han ett ryck och drog iväg i världens galopp på en mindre skogsväg. Jag fick knappt kontakt med honom och kunde lagom styra honom så att han inte skulle gå omkull eller snubbla i snön. Det gick i alla fall bra och när vi kom ut på den lite större grusvägen lugnade han ner sig och vi kunde trava av. Efter ridturen tog jag lite kort och är är några av dem.


Torkade Neo i huvudet lite efter ridturen då han var svettig och självklart var han tvungen att leka med handduken.



Neo och Fia i hagen.


Neopold hos tandläkaren

Idag åkte mamma och jag till Vimmerby med Neo för att han skulle till tandläkaren och kolla tänderna. Det blev en kort och bra visit eftersom Neo inte hade något fel i munnen, allt såg bra ut. Det enda Petter, tandläkaren, anmärkte på var att vi skulle byta till ett mindre bett. Neo var snäll men lite busig när Petter skulle kolla i munnen. Neo ville inte vara stilla och höll hela tiden på att tugga och styra med munnen. Efter ett tag gick det ändå bättre och han var mer stilla.

När vi var klara och åkte från veterinärstationen svängde vi förbi Vimmerby Foder innan vi åkte hem och passade på att köpa ett mindre bett. Neo var lugn och stilla i transporten och brydde sig inte särkillt mycket om att vi hade stannat. Eftersom vi hade glömt godis hemma passade vi även på att köpa två påsar med godis til hästarna och jag öppnade den ena och gav Neo då han hade varit så duktig.

Väl hemma sprang Fia i hagen och gnäggade när hon fick syn på transporten och Neo svarade. Han var väldigt otålig i gången när jag skulle byta från blidplugg till broddar men efter lite omständigheter gick det också bra. Jag ska åka upp nu i eftermiddag och rida en riktig långsväng i det vackra vädret, man få ju passa på medan solen är framme!


              Två bilder på Neo utanför veterinärstationen efter tanläkarbesöket.


Snölykta

Nu har Calle och jag varit ute i snön och gjort en snölykta. Man får ju passa på medan det är kramsnö! Calle hjälpte väl i och för sig inte till speciellt mycket men tittade på när jag byggde. Till en början gick det ganska bra men när jag trodde att jag var klar upptäckte jag att ena sidan var öppen, där öppningen skulle vara. Jag fick då specialgöra ett par snöbollar som passade och sen var den klar. Hämtade två ljus och ställde i den och nu lyser den så fint på snövallen utanför köksfönstret.



Detta var ett väldigt ointressant inlägg, men vad som är lite mer intressant är att mamma och jag ska åka med Neo till tandläkaren i morgon och undersöka tänderna. Mer om det får ni veta imorgon.

 


Nu börjar det bli lite mera ordning

Nu börjar det bli lite snyggare här på bloggen än vad det var från början. Än så länge är jag nöjd, men kommer självklart ändra och mixa lite mer framöver. Är nöjd med min header och den övriga designen så nu är det bara att börja blogga. :)

Vad tycker ni om sidan än så länge?

Välkommen till neopold.blogg.se

Zoomin.se där jag bloggade innan ska läggas ner i slutet av mars och jag tänker därför flytta över hit. Ganska sorgligt tycker jag då jag verkligen gillade zoomin och tyckte det var lättanvänt. Förhoppningsvis kommer jag i ordning ganska snabbt här och lyckas klura ut allt det är med html-koder och så.. Ska även göra en header och försöka få ordning på allt.

Ha det bra så länge!

RSS 2.0